Kerst is meer dan de Kerstman en een boom
De geschiedenis en herkomst van veel symbolen die we gebruiken rond de kerst is heidens. Logisch want deze gebruiken bestonden al toen we besloten om de geboorte van een bijzonder kind te vieren. Kerst is de verzameling van zowel heidense en christelijke tradities.
Kerst is daarom meer dan een Kerstman met vliegende rendieren, meer dan een boom met cadeautjes of een bal aan een tak. In deze special enkele ‘symbolen’ rond de kerst. De kerstboom met versiering, Rudolf het rendier, knutsels en mrs. Claus (want hij is echt getrouwd!)
Joelfeest en Kerst
De Joelfeesten van de Germanen hebben de datum van de kerst bepaald. Deze begonnen rond 24 december en duurde tot 6 januari. Het was een donkere tijd met veel verhalen over ronddolende demonen en andere kwade geesten. Het was ook het feest voor een nieuw begin, de winter zou verdwijnen en men maakte zich op voor de lente. Voorouders en de diverse goden werden vereerd met offers. Groen, de kleur van de lente werd in de huizen opgehangen en de takken zouden uitgroeien tot ‘onze’ kerstboom.
Bron: Gholem, Pixabay Het christendom nam deze datum over voor het geboortefeest van Jezus, het is zeer onwaarschijnlijk dat hij werkelijk op 25 december is geboren.
Driekoningen en opruiming
De kerstversiering wordt op 6 januari opgeruimd! Eerder schijnt ongeluk te brengen en later geeft erg veel losse naalden in het tapijt. Op deze dag kwamen de ‘Wijzen’/’Koningen’/’Magiërs’ aan bij het kind in Bethlehem. De dag wordt ook wel de dag van de ‘Openbaring van de Heer’ genoemd en in de oosterse kerk Epifanie (openbaring). Wanneer 6 januari op een werkdag valt is Epifanie op de eerste zondag na 1 januari. De naam voor de dag kan niet duidelijker, de Heer openbaart zich aan de mensen.