Van de basisschool naar het voortgezet onderwijs
In deze special staat het kiezen van een nieuwe school na de basisschool centraal. Aan het eind van groep 8 moeten alle leerlingen naar het vervolgonderwijs en de meesten kunnen bijna niet wachten. De Cito-toets is nog even een spannend moment en het ontvangen van het onderwijskundig rapport misschien ook. Welke schooltypen zijn er in het voorgezet onderwijs, hoe kies ik een goede school, hoe verloopt een brugjaar en wat gaat dit allemaal kosten?
Inhoud
Kiezen voor een school in het voortgezet onderwijs
In het eerste artikel '
Van groep 8 naar het voortgezet onderwijs' staat het verloop van het laatste jaar beschreven. Wanneer krijg je een eindrapportage, wanneer bezoek je scholen en welke vragen stel je? Bij dit artikel hoort een vragenlijst met aandachtspunten voor zo’n bezoek. Want wanneer je uit veel scholen kunt kiezen dan is de keuze niet altijd eenvoudig .
Heel belangrijk in het laatste jaar is het onderwijskundig rapport, het wordt wel eens het ‘diploma’ van de basisschool genoemd. Niet alles hangt af van een Cito-score het gaat om een optelsom van factoren. Daarom kunnen docenten aan het begin van groep 8 al een goede indicatie geven voor een vervolgschool en kun je al voor de toets scholen gaan bezoeken die aansluiten bij het niveau van je kind.
Hoe ziet het voortgezet onderwijs eruit
'
Het voortgezet onderwijs, de grote keuze na groep 8‘, geeft een overzicht van alle schooltypen binnen het voortgezet onderwijs. Want wat is nu KBL of TL en waar is de mavo gebleven? Veel basisscholen geven ook tijdens een informatieavond een overzicht van de verschillende mogelijkheden.
Tenslotte een artikel voor ouders, wat hebben de nieuwe brugklassers nodig en wat nog even niet. En een korte introductie in MO’s, SO’s, mediatheken, mentoren en blokuren in '
Brugklassers, ehbo voor ouders'