Caro-lina » Specials » Brood ontbijt

Een gezond ontbijt

Een gezond ontbijt Voor een goed begin van de dag heb je een gezond ontbijt nodig. Een ontbijt geeft je energie voor de rest van de dag, geeft je een beter concentratievermogen en met een goed ontbijt blijf je op een gezond gewicht.

Inhoud


Brood en vezels

De basis van een ontbijt is een graanproduct. Dit kan een volkorenbroodje zijn, maar ook een ander volkorenproduct. Het Voedingscentrum adviseert voor volwassenen 6 tot 7 boterhammen per dag. Voor veel mensen betekent dat, dat er nog wel een boterham bij kan in de loop van de dag.

Brood is belangrijk omdat er veel voedingsvezels in zitten. Voedingsvezels zitten in groente, fruit en granen en dus in volkorenbrood. Eigenlijk zijn vezels geen echte voedingsstoffen maar ze zijn wel belangrijk voor je gezondheid. Voedingsvezels zorgen voor een goede darmwerking en helpen verstoppingen voorkomen. Vezels zijn goed tegen overgewicht, want ze geven een ‘vol’ gevoel maar bevatten bijna geen calorieën.

Wat zit in brood

Koolhydraten, eiwit, vitamines B en mineralen. Overigens zit er ook jodium in brood, omdat het zout dat bij de bereiding gebruikt wordt jodium bevat. Jodium is belangrijk voor de werking van de schildklier. Meestal doe je een beetje boter op je broodje en daarmee krijg je vooral vitamine A en D op je brood. Vitamine A is onder andere goed voor de huid en vitamine D is nodig voor de opname van calcium dit zorgt voor stevige botten.

Alleen brood?

Wanneer brood ’s ochtends gewoon niet lukt dan kun je het vervangen door een ander volkoren graanproduct. Let hierbij wel op de toegevoegde suikers, veel cruesli’s en muesli’s bevatten verzadigd vet en suikers. Een bezoekje aan een natuurwinkel is dan misschien de moeite waard. Maar er gaat niets boven een echte boterham als ontbijt volgens het Voedingscentrum.

Volkorenbrood of wit brood?

Volkorenproducten zijn gezond omdat er granen inzitten die compleet zijn. Heel grof is brood in te delen in drie soorten: volkoren, bruin en wit brood. Bij het bakken van wit brood wordt gebruik gemaakt van alleen het binnenste van een tarwekorrel, het meellichaam. In meel voor bruin brood zijn de zemelen en kiemen deels uitgezeefd. In volkorenbrood is de hele tarwekorrel gebruikt. Het grootste gedeelte van de voedingsvezels, mineralen en vitamines zit in de buitenste laag van de korrel. Wit brood bevat ook alle mineralen, vezels en vitamines maar in bruin en volkorenbrood zitten meer.
Wit brood is dus niet ongezond maar in een volkorenbroodje zitten meer voedingstoffen. Het is geen kwestie van ongezond, maar het ene broodje is gezond en het andere broodje nog gezonder!

Dus hoe bruiner brood hoe gezonder?

Het is een fabeltje dat je aan de kleur van het brood kunt zien of het een volkorenbrood is. Wanneer je bij de bereiding van brood ook moutmeel gebruikt, dan wordt het brood ‘bruiner’ van kleur. Mout maakt het brood donkerder en zoeter maar geeft het niet meer vezels. Op volkorenbrood moet ‘volkoren’ staan op het etiket, je kunt het natuurlijk ook aan de bakker vragen.

In deze special het ontstaan van brood en het belang van een ontbijt.
Brood heeft geschiedenis

Brood heeft geschiedenis

We zouden het niet meer willen missen, een broodje bij het ontbijt om de dag te beginnen. Een ontbijt is goed voor je en geeft je een goede start voor de rest van de dag. Brood, de basis van het ontbi…
Ontbijten is belangrijk voor kinderen

Ontbijten is belangrijk voor kinderen

Je moet ontbijten. Een ontbijt geeft je meer energie om de dag te beginnen en geeft je een beter concentratievermogen in de loop van de dag. Dit geldt niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinder…
Speciale broden

Speciale broden

Bij een belangrijke dag hoort een feestelijk brood. Voor de meeste dagen zijn er ook speciale broden, de flink gevulde kerstbroden en de paashaantjes kennen we allemaal wel. De Driekoningenbroden zijn…
Potje brood of broodpotje

Potje brood of broodpotje

In een bloempot of in kleine bloempotjes kun je broodjes bakken, zowel in de oven als ook buiten tussen de nog warme kooltjes van de barbecue.
Gepubliceerd door Caro-lina op 20-04-2009, laatst gewijzigd op 18-09-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.