Caro-lina » Specials » Spreekbeurt

Een spreekbeurt op de basisschool

Een spreekbeurt op de basisschool Een spreekbeurt houden, zeker de eerste, kan een hele klus lijken. Je moet een onderwerp zoeken, informatie daarbij en dat dan ook nog leuk presenteren aan klasgenootjes. Sommige kinderen vinden het geweldig om te doen en anderen liggen nachten wakker. In deze special enkele tips (en trucs) om die eerste spannende spreekbeurt tot een succes te maken.

Het plan voor een spreekbeurt

In de eerste plaats is een plan nodig, hoe begin je en waar? In de artikelen ‘De eerste spreekbeurt in groep 4 en 5 van de basisschool’ en ‘Een spreekbeurt op de lagere school, stap voor stap’, wordt zo’n plan besproken. Het laatste is vooral voor kinderen geschreven, het eerste voor kinderen én ouders.

De start is om een goed onderwerp te kiezen en dat is soms moeilijker dan het lijkt. Een onderwerp moet niet alleen leuk zijn, maar er moet ook voldoende informatie over te vinden zijn en genoeg afbeeldingen of voorwerpen om te laten zien. De informatie dan ook nog ‘op nivo’ zijn. Misschien is over de Javaanse cobrakikker wel genoeg informatie maar is die informatie niet te moeilijk voor een gemiddelde groep 4 leerling(e)?

Informatie vind je op het internet en in de bibliotheek

De artikelen ‘De jeugdbibliotheek, voor je spreekbeurt’ en ‘De spreekbeurt in groep 4 en 5, informatie vinden’ gaan over die speurtocht naar informatie. In het eerste artikel staan series van informatieve boeken die geschikt zijn voor de leeftijdsgroep maar is zeker niet compleet. Informatieve series voor kinderen worden steeds leuker, uitgebreider en (gelukkig) komen er vrijwel wekelijks nieuwe onderwerpen bij. Een lidmaatschap voor de bibliotheek is gratis voor kinderen.

‘De spreekbeurt in groep 4 en 5, informatie vinden’ gaat vooral over het zoeken van informatie op het internet. Hoe vind je informatie op het internet, maar vooral hoe vind je informatie op het juiste nivo. Het is een begin want ook deze informatie wordt steeds uitgebreider. Een belangrijke tip in dit artikel is de verwijzing naar webwijzers. Deze webwijzers verwijzen allemaal naar sites die geschikt zijn voor de doelgroep.

De uitwerking van je spreekbeurt

Wanneer er voldoende informatie is gevonden moet deze gepresenteerd worden voor de klas. Meestal mogen de kinderen 'iets' meenemen. Dat is natuurlijk vrij eenvoudig wanneer het gaat over de poedel die kwispelend in huis rondloopt maar andere onderwerpen lenen zich daar iets minder voor. Over de aanpak voor de klas en thuis, het meenemen van 'iets' en het maken van een muurkrant gaat 'De eerste spreekbeurt in groep 4 en 5 van de basisschool'.

Heel veel succes en vooral....plezier!
De eerste spreekbeurt in groep 4 en 5 van de basisschool

De eerste spreekbeurt in groep 4 en 5 van de basisschool

Een spreekbeurt, het ene kind ziet er dagen van tevoren naar uit, het andere slaapt er niet van en hangt misselijk boven het toilet. Dus, hoe maken we samen de meest geweldige, geslaagde spreekbeurt .…
De jeugdbibliotheek, voor je spreekbeurt

De jeugdbibliotheek, voor je spreekbeurt

Het vinden van goede informatieve boeken in de bibliotheek is in het begin even zoeken. Daarnaast, wat hebben ze met de AVI gedaan? Heb je eindelijk een geweldig boek over spinnen, blijkt het geschikt…
De spreekbeurt in groep 4 en 5, informatie vinden

De spreekbeurt in groep 4 en 5, informatie vinden

Spreekbeurt, misschien staan ze niet echt te trappelen van ongeduld maar de meeste kinderen vinden het naast doodeng ook geweldig leuk. In het artikel "De eerste spreekbeurt in groep 4 en 5 van de bas…
Een spreekbeurt op de lagere school, stap voor stap

Een spreekbeurt op de lagere school, stap voor stap

Een spreekbeurt houden voor klasgenootjes is soms moeilijk, altijd spannend en meestal leuk. Hieronder een stappenplan om een goede spreekbeurt te maken.
Gepubliceerd door Caro-lina op 02-11-2009, laatst gewijzigd op 17-09-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.