Exotische fruit- en groentesoorten
De Nieuwe Wereld die de ontdekkingsreizigers zagen bracht nieuwe kleuren, nieuwe dieren, een andere leefwijze en vooral veel nieuwe soorten fruit en groente. Niet alles was onmiddellijk een doorslaand succes. Maar de meeste nieuwe soorten werden met open armen ontvangen. De keuken van de Oude Wereld werd nooit meer hetzelfde. De aardbei, papaja, ananas, avocado, passievrucht, maïs en zoete aardappel werden geïntroduceerd.
Exotisch?
De aardbei was natuurlijk al lang bekend in Europa. De Romeinen maakten er al salades mee maar aan de smaak kon nog wel iets worden verbeterd. De aardbei die toevallig in Chili werd ontdekt bracht die verbetering maar was slecht te telen in Europa. Een toevallige kruisbestuiving met een andere Zuid-Amerikaanse aardbei bracht eindelijk het succes. Die perfecte rode en zoete aardbeien die we nu nog eten hebben we er aan te danken. Alleen om die reden wordt de vrucht hier 'exotisch' genoemd.
Bron: DorisDorfmeister, Pixabay Groente
Maïs is strikt genomen een graansoort maar wordt vooral als groente gegeten. In Nederland hebben de kolven nooit zo'n succes gekend als in Amerika. Maar wanneer de barbecue wordt aangestoken rennen we ook gelijk naar de groenteboer voor een paar goudgele kolven. De zoete aardappel leek dit lot te delen maar begint steeds meer een eigen plek te veroveren in de keuken. Waarom de bataat niet gelijk succesvol was is niet bekend. De 'gewone' aardappel werd wel onmiddellijk in de keuken opgenomen.
Passievrucht
Het is maar de vraag of de inheemse bevolking ooit heeft begrepen wat de passievrucht met geloof heeft te maken. De vrucht werd gebruikt als een rustgevend middeltje of slaapdrank. De Spaanse missionarissen zagen de bloem als een teken voor hun goddelijke missie. De bevolking van de Nieuwe Wereld moest worden bekeerd. Pas veel later werd de vrucht zelf een succes in diverse zomerse gerechten.
In deze special
De net ontdekte wereld veranderde de keuken van de Oude Wereld voorgoed en verbeterde die soms. De Europese bevolking ontdekte nieuwe smaken, nieuwe kleuren en geuren. De ananas werd een topper, de zoete aardappel had iets meer tijd nodig. In deze special een aantal 'nieuwelingen'.