Caro-lina » Specials » Exotisch fruit groente

Exotische fruit- en groentesoorten

Exotische fruit- en groentesoorten De Nieuwe Wereld die de ontdekkingsreizigers zagen bracht nieuwe kleuren, nieuwe dieren, een andere leefwijze en vooral veel nieuwe soorten fruit en groente. Niet alles was onmiddellijk een doorslaand succes. Maar de meeste nieuwe soorten werden met open armen ontvangen. De keuken van de Oude Wereld werd nooit meer hetzelfde. De aardbei, papaja, ananas, avocado, passievrucht, maïs en zoete aardappel werden geïntroduceerd.

Exotisch?

De aardbei was natuurlijk al lang bekend in Europa. De Romeinen maakten er al salades mee maar aan de smaak kon nog wel iets worden verbeterd. De aardbei die toevallig in Chili werd ontdekt bracht die verbetering maar was slecht te telen in Europa. Een toevallige kruisbestuiving met een andere Zuid-Amerikaanse aardbei bracht eindelijk het succes. Die perfecte rode en zoete aardbeien die we nu nog eten hebben we er aan te danken. Alleen om die reden wordt de vrucht hier 'exotisch' genoemd.

Bron: DorisDorfmeister, PixabayBron: DorisDorfmeister, Pixabay

Groente

Maïs is strikt genomen een graansoort maar wordt vooral als groente gegeten. In Nederland hebben de kolven nooit zo'n succes gekend als in Amerika. Maar wanneer de barbecue wordt aangestoken rennen we ook gelijk naar de groenteboer voor een paar goudgele kolven. De zoete aardappel leek dit lot te delen maar begint steeds meer een eigen plek te veroveren in de keuken. Waarom de bataat niet gelijk succesvol was is niet bekend. De 'gewone' aardappel werd wel onmiddellijk in de keuken opgenomen.

Passievrucht

Het is maar de vraag of de inheemse bevolking ooit heeft begrepen wat de passievrucht met geloof heeft te maken. De vrucht werd gebruikt als een rustgevend middeltje of slaapdrank. De Spaanse missionarissen zagen de bloem als een teken voor hun goddelijke missie. De bevolking van de Nieuwe Wereld moest worden bekeerd. Pas veel later werd de vrucht zelf een succes in diverse zomerse gerechten.

In deze special

De net ontdekte wereld veranderde de keuken van de Oude Wereld voorgoed en verbeterde die soms. De Europese bevolking ontdekte nieuwe smaken, nieuwe kleuren en geuren. De ananas werd een topper, de zoete aardappel had iets meer tijd nodig. In deze special een aantal 'nieuwelingen'.
Aardbei en papaja: exotisch fruit

Aardbei en papaja: exotisch fruit

Wat van ver komt, smaakt beter. Zeker niet altijd het geval maar voor de aardbei gold dit wel. De aardbei had in Europa al een lange geschiedenis. Maar een echt goede consumptieaardbei werd ontdekt in…
Exotisch fruit: ananas, avocado en passievrucht

Exotisch fruit: ananas, avocado en passievrucht

De ontdekkingsreizigers van enkele eeuwen geleden veranderden onze wereld voorgoed. Nieuwe gebieden werden ontdekt maar dat niet alleen. Nieuwe dieren, nieuwe planten, allerlei nieuwe fruitsoorten en…
Exotisch fruit: tamarillo, Kaapse kruisbes en pepino

Exotisch fruit: tamarillo, Kaapse kruisbes en pepino

De tamarillo, Kaapse kruisbes en pepino zijn leden van de illustere nachtschadefamilie. Veel familieleden zijn uiterst giftig. Maar naast deze oneetbare soorten kent de familie ook eetbare, zoals de a…
Exotische groente: maïs & zoete aardappel / bataat

Exotische groente: maïs & zoete aardappel / bataat

Zowel de zoete aardappel als de maïs werden door de ontdekkers van Amerika naar Europa gebracht. Voor beide was de start moeilijk. In Nederland raakte de maïs nooit echt ingeburgerd, tenminste niet zo…
Exotisch fruit: Kaki, Sharon of Bouquet Persimon

Exotisch fruit: Kaki, Sharon of Bouquet Persimon

De oranje kaki komt oorspronkelijk uit Azië maar wordt nu in vrijwel alle subtropische landen geteeld. Het is een echte wintervrucht, veel vitamine C om de barre kou te weerstaan en verkrijgbaar tusse…
Gepubliceerd door Caro-lina op 18-10-2010, laatst gewijzigd op 18-09-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties