Zoet met suiker, honing & stroop
Zoet is pure luxe, zoet associëren we met warmte, vriendelijkheid en genot. Zoet was heel vroeger bijna magisch, duur en alleen de allerrijksten konden het zich veroorloven. Suiker was tot ver in de 19e onbereikbaar voor de hardwerkende massa. Wanneer de suikerbiet gebruikt gaat worden voor het maken van suiker ontdekken we stroop. Dan honing, misschien wel ouder dan de geschiedenis van de mensheid. Zoet, daar kun je niet zonder.
Inhoud
Van honing naar bietsuiker
Ongeveer 15000 jaar geleden hengelde een oermens naar het product van de bij, honing. Het moment is bewaard gebleven op een eeuwenoude grotschildering. Dat de bezigheid bijzonder genoeg geacht werd voor een prehistorische kunstuiting zegt al genoeg. We houden van zoet en honing was zo ongeveer het zoetste in de natuur. De suikerriet die veel later Europa bereikte bleef een dure luxe en alleen in kleine hoeveelheden betaalbaar. Pas vanaf de Napoleontische tijd werd de suikerbiet populair als basis voor suiker en overvleugelde als grondstof voor zoet al vrij snel de dure rietsuiker.
Zoet om in te bewaren
Bron: Jackmac34, Pixabay
Suiker is niet alleen een zoetmiddel maar kan ook gebruikt worden om te conserveren. Door vruchten tot moes te koken en er suiker aan toe te voegen kun je ze vrij lang bewaren. Je kunt vruchten overgieten met een hoeveelheid kokend verzadigd mierzoet water en zo in weckflessen doen. En de grote favoriet, konfijten, een beetje de bewerkelijkste methode maar het loont de moeite. Het maken van stroop is ook ontstaan als conserveringsmethode bij de Germanen.
Suiker geeft smaak
Suiker geeft smaak in de keuken. Zoet geeft niet alleen smaak aan 'echte' zoetigheid zoals taart, gebakjes en snoep maar ook aan meer hartige gerechten. We hebben ooit eens staan roeren in een pan tomatensaus waar iets in miste, maar wat? Na een tijdje strooien met zout, peper en rozemarijn kwam de oplossing, een schep suiker! Suiker verdiept de smaak van gerechten net zoals zout dat kan doen.
Zoet is een basissmaak
Zoet is één van de basissmaken. We kennen er vijf: zoet, zout, zuur, bitter en umami. Zoet associëren we het meest met warmte en veiligheid terwijl zuur onvriendelijk is en bitter altijd een beetje raar. De allereerste smaak waarmee we te maken krijgen is zoet, moedermelk is zoet! Hoewel die voorkeur voor zoet op oudere leeftijd wel verdwijnt blijven we er toch op terugvallen wanneer het even tegenzit.
In deze special:
De drie 'oude' zoetjes, honing, suiker & stroop