Caro-lina » Specials » Suiker

Zoet met suiker, honing & stroop

Zoet met suiker, honing & stroop Zoet is pure luxe, zoet associëren we met warmte, vriendelijkheid en genot. Zoet was heel vroeger bijna magisch, duur en alleen de allerrijksten konden het zich veroorloven. Suiker was tot ver in de 19e onbereikbaar voor de hardwerkende massa. Wanneer de suikerbiet gebruikt gaat worden voor het maken van suiker ontdekken we stroop. Dan honing, misschien wel ouder dan de geschiedenis van de mensheid. Zoet, daar kun je niet zonder.

Inhoud


Van honing naar bietsuiker

Ongeveer 15000 jaar geleden hengelde een oermens naar het product van de bij, honing. Het moment is bewaard gebleven op een eeuwenoude grotschildering. Dat de bezigheid bijzonder genoeg geacht werd voor een prehistorische kunstuiting zegt al genoeg. We houden van zoet en honing was zo ongeveer het zoetste in de natuur. De suikerriet die veel later Europa bereikte bleef een dure luxe en alleen in kleine hoeveelheden betaalbaar. Pas vanaf de Napoleontische tijd werd de suikerbiet populair als basis voor suiker en overvleugelde als grondstof voor zoet al vrij snel de dure rietsuiker.

Zoet om in te bewaren

Bron: Jackmac34, PixabayBron: Jackmac34, Pixabay
Suiker is niet alleen een zoetmiddel maar kan ook gebruikt worden om te conserveren. Door vruchten tot moes te koken en er suiker aan toe te voegen kun je ze vrij lang bewaren. Je kunt vruchten overgieten met een hoeveelheid kokend verzadigd mierzoet water en zo in weckflessen doen. En de grote favoriet, konfijten, een beetje de bewerkelijkste methode maar het loont de moeite. Het maken van stroop is ook ontstaan als conserveringsmethode bij de Germanen.

Suiker geeft smaak

Suiker geeft smaak in de keuken. Zoet geeft niet alleen smaak aan 'echte' zoetigheid zoals taart, gebakjes en snoep maar ook aan meer hartige gerechten. We hebben ooit eens staan roeren in een pan tomatensaus waar iets in miste, maar wat? Na een tijdje strooien met zout, peper en rozemarijn kwam de oplossing, een schep suiker! Suiker verdiept de smaak van gerechten net zoals zout dat kan doen.

Zoet is een basissmaak

Zoet is één van de basissmaken. We kennen er vijf: zoet, zout, zuur, bitter en umami. Zoet associëren we het meest met warmte en veiligheid terwijl zuur onvriendelijk is en bitter altijd een beetje raar. De allereerste smaak waarmee we te maken krijgen is zoet, moedermelk is zoet! Hoewel die voorkeur voor zoet op oudere leeftijd wel verdwijnt blijven we er toch op terugvallen wanneer het even tegenzit.

In deze special:

De drie 'oude' zoetjes, honing, suiker & stroop
Zoet met honing

Zoet met honing

Honing is de oudste natuurlijke zoetstof en tot de middeleeuwen over de hele wereld enorm populair. Honing was meer dan een zoetstof het was ook medicijn voor allerlei kwalen, basis voor cosmetica en…
Zoet met suiker

Zoet met suiker

Honing was lang de zoetmaker bij uitstek. Maar na de middeleeuwen leerde Europa de rietsuiker kennen. Suiker veranderde onze wereld misschien meer dan gezond voor ons was, maar het gaf ook kleur, smaa…
Zoet met stroop

Zoet met stroop

Stroop maken is een oude conserveringsmethode voor appels en peren. Stroop is ook een bijproduct van de suikerindustrie. Het maken van stroop gaat terug tot op de Germanen die weinig anders konden met…
Gepubliceerd door Caro-lina op 21-10-2009, laatst gewijzigd op 18-09-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties