Caro-lina » Specials » Nederlandse tradities

Wat zijn tradities in Nederland?

Wat zijn tradities in Nederland? Traditie dat is, het overleveren van een gewoonte of gebruik van generatie op generatie. Wanneer we Sinterklaas vieren, met haantjes op stokjes lopen, paasvuren ontsteken, met lampionnen langs de deuren gaan, oudejaarskoeken bakken, dan is dat een traditie van onze voorouders die we voort willen zetten. Belangrijke gebeurtenissen zitten vaak vol met traditie, je huwelijk, de geboorte van kinderen en zelfs het overlijden.

Inhoud


We hebben veel tradities

Hoewel het lijkt alsof in de huidige maatschappij alles ‘zo snel mogelijk moet’, lijkt het alsof we ook graag weer teruggrijpen naar vroeger. Niet omdat het toen allemaal ‘beter’ was, maar omdat tradities een houvast bieden en ons een eigen identiteit geven.We hebben tradities bij geboorten, bij huwelijken en bij het overlijden. Er zijn feestelijke tradities zoals Sinterklaas of Luilak. Sommige families kennen eigen tradities, iedere eerste zondag van de maand eten bij oma. Ze zijn ons dierbaar en we vinden het vaak belangrijk om ze in stand te houden. Soms is het moeilijk om aan te geven waarom, ‘omdat het altijd zo is geweest’.

Waarom zijn tradities belangrijk

Tradities zijn onze verbinding met onze voorouders en met onze geschiedenis. We weten waar we vandaan komen en misschien begrijpen we daarom, een beetje, waar we heen gaan. Tradities geven ons een binding met elkaar, we spreken elkaar op de jaarmarkt of op de kermis. Daarnaast geven de rituelen die we kennen soms houvast, we kunnen ons verdriet bijvoorbeeld tonen door rituelen die diep in onze tradities zijn geworteld. We kunnen ons geluk laten zien door het uitwisselen van ringen bij een huwelijk, juist door de traditie is zo’n gebaar extra speciaal.

Het is niet nodig om over alles na te denken. Tradities geven ons vaak onbewust een kader, we doen het zo omdat we het altijd zo hebben gedaan. Daarom is het belangrijk om een multiculturele samenleving oog én begrip te hebben voor elkaars tradities en rituelen. Want eenmaal in een ander land blijven eigen tradities belangrijk.

Nieuwe en oude tradities

Veel tradities zijn erg oud maar in de loop van de tijd maken we nieuwe. Ieder jaar met de hele familie naar het pretpark. Op 1 mei doen we iets leuks met de kinderen, ze weten niet waarom maar misschien nemen ze het later van ons over. Niet omdat ze echt weten waarom het zo’n speciale dag is, maar wij hebben hem speciaal gemaakt. Wie weet is over enkele tientallen jaren 1 mei in onze familie een feestdag, omdat het zo bij opa en oma was.

In deze special

heb ik vooreerst twee hoogtepunten in het leven bijeengebracht, het huwelijk en de kraamtijd.
Tradities rond bevalling en kraamtijd

Tradities rond bevalling en kraamtijd

Nieuw leven, kinderen krijgen en opvoeden, voor de meesten van ons een geweldige ervaring. Vroeger was dat niet anders, geboorte en kraamtijd waren een hele gebeurtenis, ook niet geheel ongevaarlijk.…
Tradities bij een huwelijk, van aanzoek tot ondertrouw

Tradities bij een huwelijk, van aanzoek tot ondertrouw

Welke tradities zijn er verbonden aan een verloving, huwelijk en bruidsboeket. Waarom wordt er nog vaak in het wit getrouwd? Wat is de betekenis van het gooien met rijst bij het verlaten van de kerk o…
Tradities bij een huwelijk, van stadhuis tot huwelijksnacht

Tradities bij een huwelijk, van stadhuis tot huwelijksnacht

Welke tradities zijn er verbonden aan een verloving, huwelijk en bruidsboeket. Wat is de betekenis van het gooien met rijst bij het verlaten van de kerk of het stadhuis? Moet een taart nou echt en wie…
Bruidstaart, traditie & cake

Bruidstaart, traditie & cake

Hét hoogtepunt van ieder bruiloftsfeest, de BRUIDSTAART. Vol van symboliek hoort een enorme glimmende bruidstaart bij een huwelijk. De gebruikelijke traditionele taart is wit, heeft drie lagen en een…
Gepubliceerd door Caro-lina op 07-07-2010, laatst gewijzigd op 23-10-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.